sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Rakkain tapa virittäytyä joulutunnelmaan


Maan ollessa musta ja tehtävälistan kilometrin mittainen voi joulutunnelman löytäminen olla haastavaa. Vaikka moni asia ympärillämme kertookin lähestyvästä juhlasta, saattaa osa niistä viedä rauhoittumisen mahdollisuutta vain kauemmaksi. Oma jouluni ei löydy tavaratalojen väenpaljoudesta, vaikka joulukuusia näkyykin kaikkialla ja Jingle Bells kaikuu kaiken melun yläpuolella.

Oma joulutunnelmani on tuoksuissa, mauissa, aikaisten aamujen pimeydessä. Kynttilät ja koristeet, joulukukatkin, luovat omaa tunnelmaansa, mutta mikään, ei mikään, vedä vertoja joululaulujen voimalle. Näin on ollut aina ja tulee aina olemaan. Tälläkin hetkellä aamun hiljaisuuden keskellä soi joululaulu toisensa perään. Laulaisin hiljakseen mukana, mutten pysty. Herkistyn välittömästi.

Muutaman tunnin kuluttua istun Tuomiokirkon penkkiin rakkaan ystäväni kanssa ja laulan joululauluista kauneimmat. Yritän ainakin. Monen laulun kohdalla onnistunkin, mutta tähän ikään mennessä tunnistan jo vaaran paikat:

En etsi valtaa, loistoa -laulun "Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin..." jäi kuulematta muutaman vuoden ajan. Ystäväni, joka laillani eli tuolloin sinkkuaikaa, peitti vaivihkaa kanssani korvansa. Kyynelehdimme silti, me pienissä yksiöissämme elävät :) Koska vaikkemme kuulleet niin tiesimme silti.

"Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo. Armas joulu jo kutsuu meitä, taasen muistojen suurten luo...". Lapsuuden joulujen muistot ovat muistoista ne kaikkein rakkaimmat.

"En ma ole, lapseni, lintu tästä maasta, olen pieni veljesi, tulin taivahasta." Varpunen jouluaamuna ei selittelyjä kaipaa.

"Kiitävi aika, vierähtävät vuodet, miespolvet vaipuvat unholaan..." Tässä kohtaa iskee aina kova ikävä ja ajatukset kulkevat mummun ja pappojen luo. Niiden, joita en enää pääse jouluisin halaamaan.

Löytyy listalta uudempiakin joululauluja. Tähti, tähdistä kirkkain, Näin sydämeeni joulun teen, Tulkoon joulu, kauniita kaikki. Silti vanhoissa joululauluissa on jotakin erityistä taikaa.

Kauneimpia joululauluja lauletaan tänäkin vuonna ympäri Suomen. Ihmiset kokoontuvat yhteen näissä merkeissä jo 45. kertaa. Jos et ole vielä ollut, suosittelen! Listan laulupaikoista ja -ajoista löydät helposti netistä.

Tunnelmallista kolmatta adventtia sinulle <3 
4 kommenttia:

 1. Kiitos Suvi. Kaunis kirjoitus, joka herkisti täällä kahvikupin äärellä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi <3 Kyynelehdin itsekin, kun tuota kirjoitin. Aakku nauroikin, että miten mahtaa lauleloiden käydä, kun jo sanojen kirjoittaminen itkettää. Itketti kirkossakin, kuten perinteeseen kuuluu :)

   Poista
 2. Kauniisti kirjoitettu <3 Joululaulut todella herkistävät, etenkin Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa minua.