perjantai 7. heinäkuuta 2017

Parvekkeen uusi ilmeLasitetulla parvekkeellamme on polyrottinkinen sohvaryhmä, joka täyttää tänä kesänä jo kahdeksan vuotta. Kaluston rungot ovat vielä ihan hyvässä kunnossa, mutta tyynyt, ja varsinkin niiden päälliset, ovat parhaat päivänsä nähneet. Edellisessä kodissamme sohvaryhmä oli ympäri vuoden osittain taivasalla. Vesi- ja lumisateet, pakkaset, auringonpaiste, ahkera käyttö, ne kaikki jättävät luonnollisesti jälkensä kankaaseen, vaikka se laadukasta olisikin.

Yritimme jo viime kesänä löytää sohvaan uusia, sopivia tyynyjä ja niille päällisiä, mutta tuloksetta. Kaikissa käymissämme huonekaluliikkeissä todettiin, ettei omiamme vastaavia myydä erikseen. Nettietsintä tuotti saman lopputuloksen. Annoimme siis asian olla ja tyydyimme edelleen vain pesemään kankaita. Koimme, ettei ole mitään järkeä ostaa koko kalustoa uutena, kun vain tyynyt päällisineen kaipaavat päivitystä.

Tuolloin tyynyjen uusimisen syy oli oikeastaan pelkästään esteettinen. Pari kuukautta sitten kiinnitin kuitenkin huomiota tyynyistä irtoavaan epämiellyttävään hajuun. Tilannetta ei yhtään parantanut se, että joka kerta sohvalle istahtaessani aloin aivastella. Päätin, että pesen tyynynpäälliset vielä kerran kunnolla ja jos tilanne ei helpota, ne saavat lähtöpassit. 

Sopivan sadepäivän sattuessa kohdallemme päätin aloittaa pesuoperaation. Avasin ensimmäisen tyynyliinan ja suljin sen samantien. Sisätyynyjen päällikangas oli täysin hapertunut, eivätkä pehmusteetkaan olleet enää ihan voimissaan... Virttyneet päälliset ja täysin käyttökelvoton, ehkä jo epäterveellinenkin, sisus, siinä on tarpeeksi syitä uusimiselle.Seuraavana sadepäivänä mittasimme tyynyt ja lähdimme kangasliikkeeseen katsomaan, löytäisimmekö tarpeisiimme sopivaa kangasta ja mahdollisesti myös ompelupalvelua. Säänkestäviä, helposti puhdistettavia, mukavalta tuntuvia kankaita löytyi useita ja yksi niistä oli heti meidän molempien mieleen. Ystävällinen asiakaspalvelija alkoi oitis laskea hinta-arviota ostoksellemme. Myönnettävä on, että lähdimme liikkeestä lopulta melko hämmentyneinä ulos: viisi selkänojatyynyä, niiden päälliset sekä istuintyynyjen päälliset ompeluineen olisivat maksaneet yli tuhat euroa. Paljon enemmän kuin mitä olimme valmiita maksamaan. Tottakai ymmärrän, että laadukas kangas on hintavaa, eikä ompelutyökään ilmaista ole, mutta kustannukset olivat silti paljon olettamaamme suuremmat.

Tajusimme, että kesäalennusmyyntien alettua kokonainen uusi kalusto tulisi todennäköisesti teetettyjä tyynyjä halvemmaksi. Tämä vaihtoehto soti kuitenkin ajatusmaailmaamme vastaan. Harmittaisi ostaa uudet rungot, kun vanhat ovat vielä täysin käyttökelpoiset. Ajoimme siitä huolimatta katsomaan, missä hinnoissa kalustot nykyään ovat. Ihastuimme yhteen kokonaisuuteen, hyvin paljon nykyisemme kaltaiseen. Harkitsimme jo sen ostamista, kun mieheni sattui ohimennen kysymään myyjältä, olisiko pelkkiä tyynynpäällisiä saatavilla. Niitä oli! Tilaamalla saisimme vanhaan kalustoomme uudet vastaavat tilalle! Emme harmaita, kuten olimme toivoneet, mutta sopivan väriset kuitenkin. Päätöstä ei tarvinnut kauaa miettiä. Sopivien sisätyynyjen löytämisen vaikeutta päätimme murehtia myöhemmin...

Vajaata viikkoa myöhemmin saimme viestin, jonka mukaan päälliset olivat noudettavissa. Kävelimme niiden kanssa lähimpään irtotyynyjä myyvään liikkeeseen mukanamme uskomaton tuuri: löysimme välittömästi sopivan kokoiset sisätyynyt. Koko kokonaisuuden hinnaksi muodostui lopulta noin 250 euroa.
Kestää hetken tottua parvekkeen huomattavasti vaaleampaan ilmeeseen, vaikka pidänkin siitä jo nyt. Uusien päällisten pitäisi kuulemma olla helposti puhdistettavia ja likaa hylkiviä. Se jää nähtäväksi. Vaaleat kankaat ja koira kun eivät välttämättä ole paras yhdistelmä. Mieheni ehti jo todeta, että onneksemme emme kumpikaan ole kovia punaviinin kuluttajia. Mutta kuten edeltäjänsäkin, ovat nämäkin tarkoitettu elämistä varten. Näille tyynynpäällisille ovat hyvin tervetulleita niin erikokoiset tassut kuin takapuoletkin!

Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

4 kommenttia:

 1. Päällystäminen ja kaikenlainen tyynyjen teettäminen on aivan järkyttävän hintaista, eikä siihen tosiaan kannata ryhtyä ellei ole erityisen arvokas huonekalu kyseessä. Valitettavasti. Löysitte hyvännäköisen ja -hintaisen ratkaisun ja vaaleahan on ihanan raikkaan näköinen parvekkeellanne. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Yllätyimme todella hintatasosta, vaikkakin meillä onkin kokemusta aiheesta päällystytettyämme muutama satavuotiaan nojatuolin muutama vuosi sitten. Mietimme juuri, että pitäisikö tilata samaan syssyyn nyt toisetkin päälliset, kun niitä kerran saa.
   Aurinkoista alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Pidämme lopputuloksesta itsekin. Vielä ei olla ehditty kunnolla viettää aikaa uusitulla parvekkeella, kun olemme olleet viime päivät reissussa. Ehkä tänään istahdan sinne hetkeksi fiilistelemään :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa minua.