lauantai 14. tammikuuta 2017

Valoja ja vanhan laivan tunnelmaa


Michelin ukkokin olisi jäänyt vaatteiden määrässä meille kakkoseksi viime viikonloppuna, kun suuntasimme Helsingin keskustaa koristanutta Lux Helsinki 2017 katsomaan. Pakkaslukemat huitoivat reilussa kahdessakymmenessä, mutta emme antaneet sen estää suunniteltua lähtöä. Tiesin Lux-reitin varrelta löytyvän kivoja paikkoja, joihin palelevia ruumiinosia pääsisi tarpeen tullen lämmittelemään. Kameran jätin suosiolla kotiin. Mietin, että vaikka sen akku kestäisikin paukkupakkasta, paljaat kädet eivät nauttisi kuvaamisesta. Siispä valoloiston ikuistaminen jäi muutamaan puhelimella otettuun pelleilyselfieen. 

Kierrettyämme reitin siirryimme iltasuunnitelmissa osaan kaksi, lämmittelyyn. Mutta mihin mennä istumaan kupposelle kuumaa, kun kaikkialla on aivan täyttä ja suuri osa paikoista moneen kertaan nähty?

Kauppatorin laidalla, jäiden keskellä, kellui Kathrina. Niin monta kertaa ohi ajettaessa ihailtu, pari kertaa kuvattukin, idyllinen vanha kuunari. Usein olemme puhuneet, että joskus tuonnekin mennään. Kyseisenä iltana se lopulta tapahtui, kun totesimme Puosun kellarin olevan auki. Liukastelimme pientä kävelysiltaa pitkin ulko-ovelle, jonka avasin hitaasti ja varovasti. Jyrkät portaat alas laskeuduttuamme jatkoimme sitä ihastelevaa huokailua, joka alkoi heti ovesta sisään astuttuamme.

Jos et ole koskaan käynyt Puosun kellarissa, suosittelen lämpimästi ja uskallan väittää, että käyt toistekin. Hämyisä, rento tunnelma oli ennenkokematon ja palvelu ensiluokkaista. Alkuperäinen suunnitelma lämpimistä juomista vaihtui menun nähtyämme Puosun herkkulautaseen: riimihärkää, piparjuurismetanaa, graavilohta, tilliperunaa, saaristolaisleipää... Juuri sopiva annos kahdelle jaettavaksi, kun vatsassa ei kurni pikkunälkää enempää. Kyytipojaksi lasilliset lämmittävää punaviiniä, tietysti ;)

Kuunari Kathrina viettää kesät kotisatamassaan Raumalla, joten poikkea ennen sitä tai kesän vaihduttua syksyksi. Me aiomme käydä nauttimassa yli 60 vuotiaan laivan tunnelmasta ainakin kerran ennen kuin se jättää Kauppatorin muutaman kuukauden ajaksi.


2 kommenttia:

  1. Ohihan tuosta on tullut mentyä monestikin - tarkemmin katsomatta ja ajattelematta - seuraavalla kerralla kyllä poikkean sisään!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa poiketa! Ottavat myös pöytävarauksia vastaa, jos haluat varmistaa, että saatte pöydän. Paikka on luonnollisesti aika pieni, mutta juuri se toisaalta iso osa tunnelmaa.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa minua.