keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Uudenvuoden tinojen tulkinnasta


Eletään jo vuoden neljättä päivää, mutta palaan silti vielä kerran vuodenvaihteeseen. Jos jouluun kuuluu mielestäni monia perinteitä, vuodenvaihteeseen vain yksi pakollinen: tinanvalanta.

Tälläkin kertaa, poikkeuksellisesti kylläkin aattoillan/-yön sijasta vasta vuoden ensimmäisenä päivänä, annoimme tinojen kertoa, mitä voimme odottaa alkaneelta vuodelta. Uskonko tinoihin sokeasti, en tietenkään. Tiedän myös, että jokainen näkee tinoissa vahvasti sen, mitä toivoo ja haluaa. Se, mitä en tiennyt, liittyy tinojen tulkitsemiseen.

Olen aina luullut, että tinan muodostama varjokuva kertoo, mitä tuleva vuosi lupaa tuoda tullessaan. Eli jos siis haaveissasi on purjevene, kannattaa käännellä ja väännellä tinamöhkälettä sellaiseen asentoon, että sen varjo muodostaa seinälle jonkinlaisen paattia muodostavan hahmon. Jos sen sijaan halajat kaukomaille, voi palmun, kamelin, lentokoneen, minkä tahansa matkustamiseen liittyvän näkeminen viitata toiveesi toteutumiseen. Kuinka väärässä olenkaan ollut!

Kolme päivää sitten seinällemme muodostunut varjokuva koirasta ei nettilähteiden mukaan tarkoitakaan, että meille tulee tänä vuonna koiravauva. Kuten unilla, myös tinojen muodostamilla hahmoilla, on oma(t) symbolinen merkityksensä. Koira tulkitaankin uskollisiksi ystäviksi (toisen lähteen mukaan koira tarkoittaa huolia, päätän uskoa ensimmäistä)! Mieheni valamasta tinasta muodostunut kitara tarkoittaa sopuisaa rakkautta. Pieniin osiin astian pohjalle hajonneen valun sen sijaan tulkitaan tarkoittavan kiireistä vuotta. Lisäksi ne kehoittavat opettelemaan olennaisen erottamista epäolennaisesta ja miettimään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Viisaita neuvoja pienissä tinahippusissa. 


Että sellaista luvassa tälle vuodelle, jos tinoihin on uskominen :) Jokainen on kuitenkin oman onnensa seppä, tinoista huolimatta. Ehkä meille kuitenkin tulee se koiravauva...

Valettiinko teillä tinoja? 2 kommenttia:

  1. Kaikkea hyvää ja ihanaa siis tiedossa, johtui sitten tinoista tai ei! ;)

    VastaaPoista
  2. Toivotaan näin, Johanna! Ja onneksi osa on omista valinnoista kiinni. Kunpa vaan muistaisi arjen keskellä kaikki ne hyvät päätökset, joita näin alkuvuodesta tulee tehtyä...

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa minua.