sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Raparperiaikaa





"Äidin kasvimaalla, raparperin alla...". Siellä muuten on lähes takuuvarmasti aina sammakoita, varsinkin hellepäivänä ja joskus myös sadesäällä. Tiedän sen siitä, että lapsuudessani kotipihallamme kasvoi komea raparperipuska. Mitään kovin lämpöisiä muistoja sammakon koti kultainen ei minussa herätä, olen aina inhonnut niitä kurnuttajia. Raparperi sen sijaan on yksi kesäisistä lempiherkuistani.

Kiisseliä, hilloa, piirakkaa, you name it. Monenlaisilla raparperiherkuilla äiti ja mummut meitä lapsina hellivät. Muistan, kuinka serkkuni kanssa kilpailimme, kumpi ehtii putsaamaan mummun raparperipiirakataikinan loput kulhosta :) 

Joka vuosi alkukesällä päätän istuttaa kesäpaikkamme tontin reunaan raparperin ja joka kesä unohdan sen yhtä varmasti. Vain muistaakseni asian jälleen seuraavana vuonna. Josko seuraavalla mökkireissulla sitten. Olisi kiva, kun varsia olisi ihan omasta takaa. Tosin yllätyin iloisesti löytäessäni niitä lähikaupan vihannesosastolta. Olin jo päättänyt leipoa sadepäivän kunniaksi korvapuusteja, mutta punavihreät kaunottaret nähdessäni muutin mieleni. Raparperipiirakkaa sen olla pitää!

Tein piirakkapohjan ohjeella, johon sopivat mielestäni monet erilaiset täytteet. Ohje on helppo kuin mikä, eikä sen valmistaminen vie kauaa aikaa. Kielen se kyllä vie mennessään ;) Hyvältä maistuvan pohjan lisäksi tämän ohjeen jujuna ovat pienet määrät taikinaa, jotka lisätään piirakan päälle ihan viimeisenä ja jotka paistuvat uunissa kivan rapeiksi. Näin sen teet:


RAPARPERIPIIRAKKA

200g margariinia
1,5dl sokeria
3dl jauhoja
1 muna
0,75dl maitoa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
raparperia pilkottuna

 Sulata rasva ja sekoita sokerin kanssa.
Lisää jauhot vähitellen. Huom! Älä lisää leivinjauhetta jauhojen joukkoon.
Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa.
Lisää jäljelle jääneen taikinan joukkoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Levitä taikina (pyöreään) piirakkavuokaan.
Laita päälle raparperikuutiot.
Lisää lopuksi kahvikupissa oleva taikina raparperien päälle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Monissa raparperipiirakkaohjeissa käsketään keittää raparperinpalat sokerivedessä, jotta ne eivät ole liian happamia. Mietin tätä itsekin, mutta päädyin lopulta vain sirottelemaan vähäsen sokeria palojen päälle. Se riitti vallan hyvin. Raparperi saa, ja sen kuuluu, maistua vähän happamalta.

Herkkua!







4 kommenttia:

  1. Oletpa napsinut kauniita kuvia! Vesi herahtaa kielelle, kun näitä katselee. Meilläkään ei ole raparperia ja tuli mieleeni, että pitäisi varmaan laittaa sitä sekä mökille että kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit! Tehdäänkö niin, että muistutellaan toisiamme tässä pitkin kesää, josko molemmat sitten muistaisivat istuttaa sen raparperin ;)

      Poista
  2. Odotan jo juhannusta, että pääsen tekemään taas raparperipiirakkaa ja taidanpa tehdä tällä kertaa sun ohjeellasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, Johanna, tämä ohje on oikeasti hyvä :)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa minua.