lauantai 29. huhtikuuta 2017

Vappunysät
Perinteet kunniaan ja vapuksi orvokit parvekkeelle! 

En muista, minä vuonna kyseisen perinteen aloitin ja tuliko siitä perinne tarkoituksella vai vaivihkaa, mutta joka tapauksessa olen jo vuosia istuttanut parvekeorvokit viimeistään vappuaattona. Silloin on kevät astunut virallisesti kotiimme. 

Kävin viikko sitten läheisessä puutarhamyymälässä toteamassa orvokkien olevan melkoisissa hinnoissa. Tarjolla oli myös pelargonioita (nyt jo!), mun ehdottomia lemppareita ja lähes ainoita, jotka kestävät etelänpuoleisella lasitetulla parvekkeella myös ne kesän kuumimmat päivät. Olin valmis skippaamaan orvokkikauden ja tuomaan kotiin kaikkein hempeimmän vaaleanpunaiset yksilöt, mutta asiantuntijat olivat sitä mieltä, että säät ovat pelargonioille edelleen liian kylmät. Ai jaa?!? Sä meinaat?!?

Eli kyllä, tästä tulee se postaus, jossa minäkin sorrun kauhistelemaan vallitsevaa säätä. En valita, koska säille ei voi mitään, mutta päivittelen. Yllä olevat kuvat sen kertovat: vappuaaton aatto, maa on valkoinen, taivaalta sataa kaikkia olomuotoja. Toissapäivänä tilanne oli toinen. Löysin Tokmannilta sattumalta huikean orvokkitarjouksen: seitsemän pikkuruista tainta viidellä eurolla! Nuppuja ei ollut nimeksikään, kukinnoista puhumattakaan, mutta uskoin, että hellä hoiva, hyvä kasvualusta ja ah, niin ihanasti lämmittänyt aurinko tekisivät ihmeitä, ja vappuna parvekkeellamme loistaisivat orvokit kaikissa sinisen sävyissä.

- Ai nuo nysät, vai? kysäisi mieheni, kun vihellellen siirsin taimia istutusastioihin ja mietin samalla, näkysivätköhän ne kohta myös asuntomyyntisivuilla. Tiesin nimittäin, että rakkaan naapurimme kotia kuvattaisiin seuraavana päivänä myyntiä varten. Josko vaikka jossakin ilmakuvassa tai vastaavassa vilahtaisivat...

Ehkä vilahtavatkin, mutta ihme on, jos tuosta sen enempää heräilevät. Näyttävät nimittäin melkoisen masentuneilta juuri nyt. Pari tuntia sitten olin vielä sitä mieltä, ettei satava lumiaines voi mitenkään jäädä maahan, kun alla on niin lämpimiä päiviä. Kyllä se kuulkaa voi. Eikä pelkästään maahan vaan myös parvekkeen kaiteille ja ikkunalaudoille! Ei ole totta! Mahtoiko koko talvena naapuritalon ikkunalautoja koristaa noin komea lumipeite kuin juuri nyt? Ja lisää tulee! 

Eihän tässä voi enää muuta kuin nauraa, lämmittää saunan ja etsiytyä torkkupeiton lämpöön lauantai-illan viettoon. Kynttilät palavat jo. Ystäväni pohti jopa Blossan lämmittämistä, tuli on kuulemma takassa. Vappubrunssin päähinevaihtoehdoksi mietimme tonttulakkia. Huumorilla selviää, tästäkin. Ja vahvalla uskolla meteorologien ammattitaitoon: ylihuomenna lämpiää!

Iloista vappua, ystävät!4 kommenttia:

 1. En olisi uskonut vielä lauantai-iltana takkatulen ääressä että tänään Vappupäivänä tosiaan paistaa aurinko! Ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, aurinko on tällaisen kevään jälkeen todella tervetullut takaisin :)

   Poista
 2. Kyllä nysistäkin voi kasvaa kaunottaret ja kasvaakin; lannoita niitä joka kasteluvedellä läpi kauden, niin tulee rehevät puskat. Ja ajattele miten lämmintä on luvattu sinne loppuviikolle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän niistä voi <3 Aurinko, vesi ja huolenpito ovat jo nyt lisänneet nuppujen määrää hurjasti. Tiedä, vaikka näistä tulisi runsaskukkaisimmat orvokit ikinä! Maasta se pieninkin ponnistaa :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa minua.